Candid foto met Olympus SP800

Om de kracht van de zoom te demonstreren heb ik deze foto genomen vanaf de overkant van het plein aan de kerk naar het midden van de Grote steenweg toe, uit de losse hand, dat is meer dan 150 meter ver, bij een 50 mm zie je de mensen haast niet eens zitten ..

Klik op de foto voor te vergroten !!

 

olympus test.jpg

 

Advertenties

9 reacties op ‘Candid foto met Olympus SP800

 1. In feite ben ik er tegen dat jan en alleman zomaar foto’s van mensen begint te trekken en dan openbaar maakt. Je zou je er wel degelijk terug weg van de mensen en je uit de maatschappij voor trekken.
  Nazimaatschappij een werkelijkheid…
  Vind het een aanslag op je persoonlijke vrijheid… zit die vrouw hier met een zwaar levensverdriet, eventjes te mijmeren en kan zij dit niet in stilte doen maar moeten wij hier allemaal getuigen van zijn??? Waar is er dan ergens sprake van VRIJHEID…..???? Vrije wil? Toestemming van deze mensen om dit te plaatsen?
  Neen, ik protesteer hier tegen…

  Like

 2. Ik denk dat de straatfotografie een cultureel-historisch erfgoed is van het begin van de fotografie. Waar zouden cartier-Bresson, Klein en Capa zijn ? Waar zou de documentaire fotografie zijn en de reportagefotografie. Toestemming is alleen nodig in geval van commerciële doeleinden & dan gaat het niet over de waarde van de foto (koopwaarde), maar over het doel.
  Vandaag de dag wordt je in alle grote steden op camera vastgelegd 24/24 u 7d/7. Er zijn spionage camera’s die vanuit de ruimte uw doen en laten kunnen vastleggen & letterlijk uw brief meelezen, er zijn thermische camera’s die door muren filmen, er zijn diverse manieren om uw privacy te schenden, waarbij straatfotografie slechts het onschuldigste is. Er zijn foto’s van het jaar (journalistiek) die zeer diep gaan qua doordringen in het leven van mensen die daar helemaal niet om vragen. Recent zijn er in Londen betogingen geweest van fotografen om straatfotografie volledig vrij te houden zonder belemmeringen door bvb anti-terrorisme wetten. http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=epw-kYgAb6U
  Op simpel verzoek wordt trouwens elke foto verwijderd waarbij iemand zou aanstoot nemen als hijzelf op de foto staat, de persoon moet zich wel kenbaar maken dmv een pasfoto.

  Like

 3. Het is niet omdat het heden een feit is dat je in steden 24/24h op camera vastgelegd wordt, dat we dit zomaar als normaal moeten beschouwen en of we er niet over moeten bezinnen. Welke waarde heeft dan een democratie? Kun je dan nog van een democratie spreken? Mijns insziens niet.
  Er zijn voor- en tegenargumenten in te brengen.
  Weinig waarschijnlijk dat deze mensen hier op je blog komen, maar toch voelt het voor mij, zeker hier als de stiekeme fotograaf met telelens vanop die afstand niet echt als correct. Dit is inderdaad dan nog een vrij onschuldig beeld in tegenstelling tot andere blogs, waar ik dus zoveel mogelijk tracht weg te blijven, vanwege de wansmakelijkheid. Je zou bijna de burka gaan toejuichen, zodat er geen wansmakelijke foto’s kunnen gemaakt worden en je nog enige vorm van privacy kunt hebben als je je buiten je eigen woning begeeft. Voor mij voelt het in ieder geval alsof de integriteit en het stille verdriet van de vrouw hier geschonden wordt.

  Like

 4. Probleem is dat je ervan uitgaat van wat je hier ziet, maar ik heb het volledige beeld van dit koppel, dat enkele minuten ervoor lachten, ze zitten te wachten op de tram en zien tegen de zon in, een ander persoon die ik enkele seconden ervoor fotografeerde heeft net dezelfde blik, iets wat we squinting noemen, door het overweldigende licht. Als je de hele serie ziet dan zie je zelfs dat het gebouw op de achtergrond in vuur en vlam staat door het enorme zonlicht.
  De problematiek van zien en gezien worden is iets voor mijn waarde confrater JP Sartre die er een ware filosofische niche mee vulde en die ik steeds als voorbeeld neuroot heb gezien, ook Susan Sontag heeft in On Photography hierover een essay geschreven. Op Flickr voeren we al jaren een discussie over de lenzen en de manieren van benaderen, stalken vs rechtstreeks fotograferen … enz… Zo komen we van fotografie naar filosofie … de cirkel is rond.

  Like

 5. Tja straatfotografie,candid camera en alle bewakingscamera’s…. tegenwoordig moet je maar zien dat je je op je best vertoont wanneer je op stap gaat. Is nu eenmaal zo. Persoonlijk heb ik er ook wel zo m’n bedenkingen bij, waar gaat t naartoe met de privacy ? Dat ik gefotografeerd wordt weet ik ook wel, waar en wanneer dat wil ik zelfs niet weten… Maar zelf zal ik mensen zo min mogelijk herkenbaar in beeld brengen, tenzij tijdens evenementen ed, die wéten dat ze gefotografeerd worden he, das wat anders…. Mocht ik ooit een foto van mezelf op de één of andere site tegenkomen, ik zal pertinent verzoeken om deze te verwijderen… Ach ja zo gaat iedereen er op zijn manier mee om he..

  Like

Reacties zijn gesloten.