Fisheye en pinhole opnames …

P1270022.JPG

Deze foto is genomen met een fisheye lens (17mm), het is wel even wennen aan het beeld dat je krijgt te zien op de lcd van de camera.  Ik heb er een hel ereeks van genomen om eens te testen, hier een voorbeeld ervan.

P1260005.JPG

hier moet u vooral letten op de fietser die lijkt er een beetje berg op te gaan door de vertekening … 

De laatste is genomen met een pinhole camera, met andere woorden met een camera zonder lens, maar met een body dop op de camera met een klein gaatje die moet dan wel 100% in het midden van de lensopening staan, belichtingstijden zijn experimenteel te bepalen …

P1260006.JPG

 

Advertenties

6 reacties op ‘Fisheye en pinhole opnames …

 1. het zijn natuurlijk speciale effecten die je verkrijgt, maar het lijkt me wel zeer moeilijk om dergelijke beelden tot hun recht te laten komen….
  prettig weekend !

  Like

 2. hhhm, een fisheye… ‘k heb de 15mm van Canon of Sigma op mijn 2dehands hebbeding lijstje staan. Ooit vind ik die wel. Pinhole fotografie, da’s wel boeiend he. Maar dat gaatje moet absoluut correct zijn, de diameter ervan is zo dun, dat je een of ander precisie laserinstrument nodig hebt om het te ‘boren’. De dikte van het plaatje is dan ook heel belangrijk, verstrooing van licht enzo… Vignettering is niet te vermijden, maar dat is een van de charme’s van dit soort fotografie.
  Och ja, dit is wel boeiend, ik ben benieuwd naar je verdere experimenten.
  Btw, dat gaatje zelf ‘geboord’ ?

  Like

 3. Het gaatje is inderdaad cruciaal, er staat een soort visuele workshop op you tube , maar ik vind het juiste adres niet meer terug.
  Het is niet zo bijzonder moeilijk om het te boren, maar het probleem zit hem om het juist te centreren !
  Natuurlijk dat je een heel apart effect bekomt & vaak van een lagere kwaliteit tegenover de optiek, maar het heeft een speciaal en vaak kunstzinnig effect. Niet iedereen apprecieert die variatie in beelden, het is kwestie van gewenning aan dergelijke beelden zoals ultra groothoeken, lensbabies en dergelijke attributen, het is niet aan iedereen besteed of voor iedereen weggelegd. Ook bvb lomo fotografie is zo een speciale fotografische niche.

  Like

 4. Heb zelf geen fish-eye lens maar er zijn wel knappe, aparte beelden mee te maken. Hangt ook een beetje van het onderwerp af denk ik. Maar het blijft een ‘vertekend’ beeld… af en toe wel eens mooi en leuk om zien en doen, maar na een tijdje gaat t wel vervelen… Blijven experimenteren zou ik zeggen…

  Like

Reacties zijn gesloten.