Stil-leven.

Vandaag was een zachte rustige dag, met af en toe … een druppeltje en een buitje … 

Nu ja, dat is allemaal geen erg zou ik zo zeggen.  Rustig wandelen, maar weinig fotografische inspiratie. Het licht was bijzonder saai en de onderwerpen die waren ook al niet voor het oprapen.  Trouwens ik heb enkele leuke opnames op mijn fuji staan, maar ik vergeet al meer dan vier weken mijn andere fototas mee te brengen.  Ze staat veilig en al mijn cashgeld zit er dan nog eens in én mijn manuele lichtmeter, waar ik zo graag mee speel.  Ik meet daar uitsluitend opvallend licht mee en dat is veel nauwkeuriger dan met de meter van het toestel.  Vroeger nam ik nog al eens een grijskaart van Kodak mee voor reflecterend licht mee te meten, maar mestal gebrukte ik de meter voor het zonesysteem in de Z/W fotografie.  Trouwens in de teken en schilderkunst is dat zonesysteem erg interessant, je kan de schaal vereenvoudigen naar drie of vier tonen ipv de gebruikelijke 10.  Wie meer wenst te weten van het zonesysteem kan gratis de pdf downloaden op deze link :   Ik denk dat je best met de rechtermuiknop klikt en de optie neemt om de gegevens te downloaden. (link opslaan als) 
Het zonesysteem is afkomstig van de amerikaanse fotograaf Ansel Adams  één van de pioniers van de fotografie.

Bild 002b&w.jpg

 

 

 

 

 

Advertenties

7 reacties op ‘Stil-leven.

 1. …ergens zit nog een oudwetsige lichtmeter op zolder of zo, nu ik Uw uitleg lees daarover bekruipt mij het gevoel deze terug boven te halen en te experimenteren, het zegt veel over de tevredenheid van de nieuwe generatie toestellen…groetjes van rené

  Like

 2. van technieken en zo ken ik niet veel, of niet te zeggen (of wel te zeggen bedoel ik) helemaal niks.
  De foto vind ik mooi en het is dat wat telt . .. water en de weerspiegeling , dat boeit me altijd, is altijd fijn om naar te kijken.

  Like

 3. Mooi …..die lichtmeters van vroeger…………beter of nauwkeuriger Zou het niet de nostalgie zijn ?? De tijd van op het papier te blazen om een bepaalde strook sneller te ont wikkelen Gemakzuchtig als ik geworden ben geef mij maar simpele dingen al (moeilijk) genoeg
  Ps ik spreek voor mezelf natuurlijk Groetjes

  Like

 4. In sommige fotosoftware tools zit het zonesysteem van Adams ingebakken, lekker om mee te werken als je z/w omzettingen doet. Silver Efex Pro van Nik software bijvoorbeeld is zo’n pareltje waarmee je haarfijn je zw foto kan afstemmen op je eigen persoonlijke gevoel & manier (geen voorgekauwde presets).

  Like

 5. Beelden uit mijn kinderjaren, Erwin… Lichtmeter, Minolta met kleinbeeldfilmpjes, eindeloos lange telelens…, en een echte donkere kamer… Mooie tijd !
  Lie(f)s.

  Like

Reacties zijn gesloten.