Zonesysteem, vervolg

Om de week te eindigen zal ik maar voort gaan op het gisteren vernoemde zonesysteem van Ansel Adams.  Buiten een hoop regenfoto’s van vandaag heb ik me ingelaten met één foto die ik zou nemen met het zonesysteem. Maw ik heb belicht naar de nog net doorkomende donkerste plaatsen van de foto, de onderkant van de rotsblok. Daar is nog net doortekening te zien en is zone 8 +-  Ik heb gemeten op de onderste schaduw en er drie stops afgetrokken om tot het resultaat te komen, vermits de lichtmeter de gemeten kleur interpreteert als zone 5, het grijskaart middelgrijs. (maw ik meet bij f:5.6 een waarde van t=1/60 dan wordt dat t=1/500  om de juiste toon te vinden…).  De foto is zo uit de camera gekomen als jpg en slechts omgezet in PS cs5 als standaaromzetting.  

zonesysteem foto.jpg


9 reacties op ‘Zonesysteem, vervolg

  1. Ik moet wel zeggen dat er rekening moet gehouden worden met de calibratie van de monitor om het juiste effect te zien.

    Like

  2. …dit soort fotografie is voor de hedendaagse doorsnee fotograaf verleden tijd…gisteren wou ik meteen aan de slag bij het lezen van je uitleg over de zone belichting en nu weet ik het niet meer zo goed Erwin, het loont toch wel zo te zien.
    Helaas zijn wij fotografen ‘aan de rand’ van het gebeuren.
    groetjes van rené

    Like

  3. …dit soort fotografie is voor de hedendaagse doorsnee fotograaf verleden tijd…gisteren wou ik meteen aan de slag bij het lezen van je uitleg over de zone belichting en nu weet ik het niet meer zo goed Erwin, het loont toch wel zo te zien.
    Helaas zijn wij, of de meeste toch, fotografen ‘aan de rand’ van het gebeuren.
    groetjes van rené

    Like

  4. Geluk heb ik :mijn camera doet dit allemaal voor mij ik zou het niet kunnen zoals jij het uitlegt. vind het wel spijtig ………maar ja troost men kan niet alles weten Grts

    Like

  5. heel juist, een gecalibreerde monitor is een minimum als je regelmatig met fotografie bezig bent. Maar als je ’t zonesysteem van Adams toepast zou ik wel werken in 12 of 14bits RAW formaat. ’t jpg formaat is wat klein als speelruimte en comprimeert uitschieters in de levels eruit. ’t is zoals een te kleine sample rate gebruiken als je een analoog lied omzet naar digitaal. Je verliest de ‘witte ruis’ band… Groetjes, Dirk

    Like

Reacties zijn gesloten.